maanantaina, huhtikuuta 09, 2007

Opetuspuheita


Päivän teksti on Luukas 24, 13-35. Ensimmäisen pääsiäispäivän keskittyessä tyhjään hautaan, toinen päivä kertoo ylösnousseen ilmestymisistä.

Katolisen kirkon katekismus selostaa melko seikkaperäisesti aihetta. Sen toisen luvun viides artikkeli on omistettu teemalle. Artikkelin toisessa osassa on luku I, jossa on otsikoita Historiallinen ja transsendenttinen tapahtuma, Tyhjä hauta, Ylösnousseen ilmestymiset, Kristuksen ylösnousseen ihmisluonnon olemistapa, Ylösnousemus transsendenttisena tapahtumana.

Tyhjä hauta ei katolisen kirkon mukaan ole todiste vaan merkki; se voitaisiin selittää toisellakin tavoin kuin siten, että Jeesus on noussut kuolleista. Tyhjä hauta on kirkon opetuksen mukaan ensimmäinen askel ylösnousemuksen todellisuuden käsittämiseksi. Siihen liittyy myös käärinliinojen ja haudan hyvän järjestyksen näkeminen, joka kirkon mukaan oli näkijälleen viite siitä, että asialla eivät ole ihmiset.

Tyhjän haudan merkin lisäksi on toisen pääsisäispäivän sanoma, joka on kirkon mukaan todiste: "Ensimmäisten uskovien yhteisön usko perustuu todellisten, kristittyjen hyvin tuntemien ihmisten todistukselle."

Antamalla koskettaa itseään Jeesus osoittaa, että hän ei ole aave vaan hän on sama ihmisruumis, jota piinattiin. "Tällä todellisella ihmisruumiilla on kuitenkin samalla kirkastetun ruumiin uudet ominaisuudet: Jeesus ei ole enää sidottu aikaan eikä paikkaan, vaanhän voi olla mielensä mukaan, missä ja milloin haluaa...Jeesus voi valita täysin vapaasti, missä hahmossa hän haluaa ilmestyä."

Luterilainen opetus on ollut vaitonaisempaa kuin roomalaiskatolinen. Yhtäältä luterilaiset ajattelevat, että uskonoppi on olennaisissa kohdissa sama kuin roomalaiskatolisella kirkolla. Toisaalta luterilainen suhde uskonnollisen todellisuuden kuvaamiseen on jonkin verran toisenlainen. Voi esimerkiksi kysyä, onko katolisen kirkon Vatikaanin ensimmäisessä kirkolliskokouksessa 1800-luvun lopulla hyväksymä näkemys, jonka mukaan Jumalan olemassaolo voidaan rationaalisesti todistaa sille, joka sitä epäilee, luterilaisen ja roomalaiskatolisen ekumenian este? Luterilainen kirkko ei opeta, että uskon synty olisi argumentatiivinen tai että usko olisi luonteeltaan erityisen argumentatiivista.

Tästä vähäpuheisuudesta huolimatta viitattakoon nyt kuitenkin myös luterilaiseen teologiaan ja sen seikkaperäisiin esityksiin. Seppo A. Teinonen, vielä luterilaisena, kirjoitti teoksen Sata sanaa teologiaa, joka on edelleenkin käyttökelpoinen. Kohdassa Ylösnousemus hän kirjoittaa muun muassa näin:

"Kristuksen ylösnousemuksen luonnetta ja merkitystä pohdittaessa on havaittava etenkin seuraavat 21 kohtaa:
1. Ylösnousemus on koko kristillisen uskon erottamaton osa ja sen perusta.
2. Se kuuluu vanhimpiin uskontunnustuksiin (esim. Lk. 24: 34).
3. Se ei ole erillinen tapahtuma, vaan se kuulu yhteen ristin kanssa; nämä muodostavat kokonaisuuden, johon inkarnaatio tähtäsi.
4. Ylösnousemus on lunastuksen ja sovituksen päätös, sekä Lunastajan voitto että Isän antama tuomio.
5. Se on sekä ylösnousemus että ylös herättäminen; se tapahtuu sekä Pojan että Isän tekona (Rm 10:9; 1 Ts 4: 14). Apostolinen uskontunnustus toteaa, että Kristus 'nousi kolmantena päivänä kuolleista', ja Toledon 11. konsiili (675) lausuu: 'ja heräsi kolmantena päivänä omasta voimastaan ja nousi haudasta (DS 539). Kolminaisuuden ulospäin suuntautuvat työs ovat jakamattomat (ks. Kolminaisuus).
6. Ylösnousemuksen pohjalta Kristus on Herra (kr. Kyrios); on tapahtunut Messiaan ratkaiseva epifania eli ilmestyminen.
7. Korotettuna Kristus on osallinen jumalallisesta kaikkiallisuudesta; häntä eivät sido kuten maan päällä paikan ja ajan rajoitukset.
8. Ylösnousemus avaa tien missioon; esim. Mt:n ylösnousemuskertomus huipistuu lähetyskäskyyn (Mt 28).
9. Ylösnousemus on myös apostolin viran pohjana.
10. Ylösnousemus on koko Jeesuksen Kristuksen - ei vain hänen henkensä ja sielunsa - herääminen; se on siis uskonnollisen spiritualismin (pelkkää henkisyyttä ja hengellisyyttä tähdentävän katsomuksen, lat. spiritus, henki) vastainen.
11. Sitä ei saa rinnastaa Raamatun mainitsemiin kuolleiden herättämisiin (esim. Lasaruksen, joka vain palautettiin jatkamaan katoavaa maallista elämäänsä); ylösnousemus on kokonaan toisella tasolla.
12. Ylösnousemus ei ole ylösnousemususkon tulos, vaan asia on päinvastoin: usko nojautuu ylösnousemukseen ja syntyy sen julistamisesta.
13. Ylösnousemus on pelastushistoriallinen ja eskatologinen eli lopunajallinen tapahtuma, mutta pelastushistoria ei tarkoita mitään pelkkää tuonpuoleista eikiä ylihistoriallista tapahtumista, vaan sen tapahtumat ovat keskellä meidän historiaamme. Ylösnousemus on siten historiallinen tapahtuma, krsitillisen uskon mukaan maailmanhistorian ratkaiseva teko.
14. Tällaisena ylösnousemus on ainutlaatuinen, vertaansa vailla oleva ja toistumaton tapahtuma.
15. Samalla ylösnousemus on kuitenkin salaisuus eli mysteeri, jota ihminen ei järjellään pysty käsittämään. Se on pohjana myös kirkolliselle pelastuksen mysteerien vietolle eli kirkkovuodelle, jonka perusjuhla on viikottainen ylösnousemuksen päivän viettäminen.
16. Ylösnousseen ja maanpäällisen Jeesuksen välillä vallitsee toisaalta identiteetti eli samuus jopa haavojen jälkiä myöten (Lk 24:40; Jh 20, 25-28), mutta toisaalta Ylösnoussut on kirkastetussa tilassa (Fl 3: 21).
17. Vaikutuksiltaan ja mittavuudeltaan ylösnousemus on rinnastettavissa maailman luomiseen. Se ei koske vain Kristusta itseään, vaan se on kosminen eli koko maailmaa (kr. kosmos) koskeva tapahtuma: uusi luominen on alkanut.
18. Kristuksen ylösnousemuksesta ovat osallisia uskovat, jotka siis ovat 'herätetyt Kristuksen kanssa' (Kl 3:1). Kristus on 'esikoinen kuolleista nousseiden joukossa' (Kl 1:18).
19. Ylösnousemus on kristityn jatkuva elämän pohja ja voima. Luther puhuu 'autuaasta vaihdosta': 'Sinun syntisi on hänen ruumiissaan, sinun elämäsi hänen ylösnousemuksessaan. Jos tämän uskot, sinulla on se, mitä hänellä on, ja mitä hän on, se olet myös sinä' (WA 9, 659).
20. Ylösnousemus on myös kirkon perustus; kirkko on ylösnousemuksen yhteisö.
21. Siihen perustuvat osaltaan myös sakramentit: kasteessa ihminen kuolee ja nousee ylös Kristuksen kanssa, ja pyhässä ehtoollisessa hän tulee osalliseksi ristiinnaulitusta ja ylösnousseesta Krsituksesta, tämän ruumiista ja verestä.

Teinosen kirja ilmestyi 1975 ja se on osoitettu niin sanotulle nykyihmiselle kirkon uskon ja opetuksen aapiskirjaksi, kuten myös 1994 ilmestynyt Katolinen Katekismus. Apostolisessa kirjeessä Laetamur Magnopere (iloitsemme suuresti), jolla Johannes Paavali, piispa, Jumalan palvelijain palvelija, hyväksyy Katolisen kirkon katekismuksen normatiivisen latinalaisen laitoksen, todetaan, että katekismuksessa "kristillinen usko ...voidaan esittää soveliaimmalla tavalla aikamme ihmisille." Vastaavasti apostolisessa konstituutiossa Fidei depositum (Uskon talletus) katekismuksen julkaisemisesta, Johannes Paavali lausuu: "Samalla sisältö esitetään usein 'uudella' tavalla, jotta kristityt voisivat antaa vastauksia oman aikamme kysymyksiin.

Nämä huomautukset ovat kiinnostavia, koska oman aikamme ihmiselle puhuminen on tullut tunnetummaksi niin sanotusta bultmannilaisesta traditiosta, jonka mukaisesti Raamatun myyttinen aines tulee demytologisoida eli riisua siitä ja antaa sen ikuisen sanoman aktuaalistua nykyajan kontekstissa.

Tässä traditiossa on viitattu Raamatun kolmikerroksiseen maailmankuvaan tuonela, maa, taivas nykyhetken tietämyksestä poikkeavana ja Raamatun mytologiaa tukevana rakenteena. En ole innostunut tästä perinteestä filosofisista ja tieteenteoreettisista syistä, jotka Teinosen tapaan luetteloiden ovat seuraavat:

1. Kolmiportainen maailmankuva ei ole nykyihmiselle vieras, sillä hänkin ajattelee olevansa maan päällä, hautaa kuolleet maan alle ja tähyää totuutta taivaalta esimerkiksi kosmologisen keskustelun muodossa.

2. Kolmiportainen näkemys on liian fragmentaarinen, jotta sitä voitaisiin kutsua maailmankuvaksi. On harhaanjohtavaa väittää, että Pietarilla ja hänen ystävillään olisi ollut maailmankuva.

3. Nykyihmiselläkään ei ole mitään sellaista, mitä voitaisiin kutsua maailmankuvaksi. Pikemminkin hänellä on irtonaisia maailman rakennetta koskevia teorioita, joita ei ole onnistuttu sovittamaan yhteen.

4. Koska menneisyydessä ja nykyisyydessä ei ole selväpiirteistä maailmankuvaa, puhe menneisyyden ja nykyisyyden maailmankuvien yhteensovittamisesta on harhaanjohtavaa.

5. Demytologisoimisen ohjelma liittyy 1900-luvun alkupuolen tieteenteoriaan ja käsitykseen uskonnollisesta kielestä, jotka molemmat ovat vanhentuneita.

6. Hermeneuttisen koulun käsitys kielen ja todellisuuden välisestä suhteesta on virheellinen. Sen mukaisesti todellisuus on kielellä saavuttamaton, sillä kieli on osa todellisuutta, jonka ylä- ja ulkopuolelle meillä ei ole pääsyä. Käsitys pitää paikkansa kielestä kokonaisuutena, mutta ei sen osien osalta. Kielen ja todellisuuden oikeampi suhde ilmaistaan sanomalla, että todellisuus on ehtymätön.

19 kommenttia:

mattitaneli kirjoitti...

Hei hyvä Petri,

Kiitos taas intellektiä herättävästä puheestasi.
Mistä et ole innostunut?
Tarkoittanet bultmannilaista
traditiota. Mutta, mitkä ovat
ne filosofiset ja tieteen-
teoreettiset perusteet,
joiden perusteella hylkäät
sen? Onko ne juuri nämä
Teinosen teesit?
Anteeksi, mutta minun ainakin on vaikea
saada selkoa siitä, mihin
nyt milläkin tekstinosuudella
viittaat. Olisin todella kiinnostu-
nut, koska olen jollakin tavoin
ollut imponoitunut S.A. Teinosen, jopa uskontieteellisistä, tutkimuksista.

Ystävällisesti ja kunnioittavasti Matti

jarvelainen kirjoitti...

Ad Matti
En ole siis innostunut bultmannilaisesta traditiosta tieteenteoreettisista ja filosofisista syistä, jotka luetteloin alla kuutena kohtana (eivät siis Teinosen vaan minun, "Teinosen tapaan" viittaa ylläolevaan luetteloon ylösnousemuksesta). Kärjistäen: maailmankuva on niin menneisyyden kuin nykyisyydenkin kannalta hyvin ongelmallinen termi. B:n ajattelu liittyy vaiheeseen, jolloin uskottiin olevan nykyaikainen maailmankuva. Vihdoin hänen oletuksensa kielestä on virheellinen. Ks. Martin Kusch, Language as calculus/universal medium

mattitaneli kirjoitti...

Hei hyvä Petri,


Kiitos nyt selvisi.


Ystävällisesti Matti

Rauno Rasanen kirjoitti...

jarvelainen

(Seuraava teksti jää auki siltä osin, mitä mieltä lopulta itse olen.
Mutta ehkä tässä asiassa ei voi olla vain "yhtä mieltä...)

*
Esität sinänsä rohkean väitteen, että Bultmannin käsitys kielestä olisi väärä.

Se merkitsee samalla, että Heideggerin käsitys kielestä on väärä, koska Bultmannin teologia pohjautuu paljossa heideggerilaiseen "metodiin" ('Kieli on olemisen talo', kirjoitti Heidegger).

Samalla voisi esittää, että myös Wittgensteinin käsitys kielestä kantilaisena "ajattelun rajana" on väärä.

Ilmaisusi: "...kieli on osa todellisuutta, jonka ylä- tai ulkopuolelle meillä ei ole pääsyä", on minusta hieman outo.

Samoin jatko: "Käsitys pitää paikkansa kielestä kokonaisuutena, mutta ei sen osien osalta".

Onkohan tässä nyt mennyt Hintikalta, jonka "keksimää" kielen universalismi-kritiikkiä tässä luultavasti toistat, puurot ja vellit sekaisin?
(Tai sitten minä en ymmärrä asiaa lainkaan, mikä on hyvin mahdollista...)

Ei välttämättä, mutta Hintikka kyllä uskoo kielen mahdollisuuksiin kalkyloitavissa olevina peleinä enemmän kuin "terve järki" pitää kohtuullisena.

Hintikalta on myös peräisin toteamus, jonka mukaan - contra Kant - olio sinänsä ei ole tuntematon vaan juuri ehtymätön.

Muistaakseni Hintikka tulkitsee Wittgensteinia pikemminkin kalkyylikielen kuin universaalikielen edustajana ja tekee hänestä eräänlaisen "modaalipeliteoreetikon"/RR - ikäänkuin Wittgenstein ei olisi pitänyt kielipelejä "luonnollisina" - siis ei-artekteina.

Tämä on minusta merkillinen väite, kun edelleen muistamme, että juuri Wittgenstein kirjoitti, että hänen maailmansa ja ajattelunsa rajat ovat yhtä kuin hänen kielensä rajat (ei ole sanatarkka sitaatti).

*
(Wittgensteinin yksityisen kielen kritiikki on mielenkiintoinen juttu siinäkin mielessä, että siinä hän kritisoi paradoksaalisesti myös aiempaa kuvateoriaansa ja tieteellistä monismiaan.

Intuitioni nimittäin väittää että, mikäli olisi kirjaimellisesti vain yksi ja ainoa, kaikille yhteinen kieli, se ei kykenisi välittämään muuta kuin tautologioita.

Kyseessä olisi siten eräänlainen yksinpuhelun muoto, jossa kaikki nyökyttelevät toisilleen ilman, että mitään todellista kommunikaatiota tapahtuisi.

Yksityisen kielen "puhujat" taas pudistelisivat kaikki päätään, koska kukaan ei ymmärrä toisen puheesta mitään, eikä sellainen ole Wittgensteinin mukaan kieltä/puhetta lainkaan.)

*
Ovatko siis kielipelit modaliteetteja, joilla voimme hahmottaa todellisuutta mielin määrin?
Miksei näin voisi ajatella, mutta silloin on jo tehty ontologinen oletus siitä, että "todellisuutta" voi ikäänkuin manipuloida loputtomiin.

Eikö tämä johda suoraan postmoderniin relativismiin huolimatta siitä, että meillä saattaa olla hyvinkin selkeät säännöt kielenkäytöllemme - silloinkin kun "käytämme" IF-logiikoita?

Wittgenstein ei minun mielestäni ollut skeptikko eikä relativisti vaan solipsisti, joka yritti ratkaista toivottoman (siis epäkommunikoivan erotuksena epäloogiseen, sillä loogisesti on mahdollista puolustaa miten mielettömiä ajattelujärjestelmiä tahansa!) solipsistisen situaationsa pluralistisella.

W. ei kuitenkaan kyennyt pääsemään irti solipsismistaan, vaikka hylkäsikin nuoruutensa metodisen (jopa ehkä ontologisen) monismin, joka on tieteellisen ja "nykyaikaisen" maailmankuvan perusta.

Mutta (ennenkaikkea "solipsistisen") pluralistin suurimmaksi ongelmaksi muodostuu juuri eri kielipelien välinen kommunikoitavuus/kommunikoivuus.

En tunne enkä ymmärrä tarpeeksi Hintikan ajattelua, mutta ehkä hänen olisi pitänyt kiinnittää suurempaa huomiota juuri kielipelien kommunikoivuuden ongelmaan eikä niinkään kehitellä teoriaa siitä, miten todellisuudesta voi kehitellä uusia "malleja".

No - tämä saattaa olla epäolennaista kritiikkiä, joskin taustalla piilee oletus siitä, että Hintikan käsitys kielestä kalkyylina on vähintäin yhtä ongelmallinen kuin kielen universalismikin.

*
Lähestytään asiaa seuraavasti.

Mitä tarkoittaa, että olio sinänsä ei ole tuntematon vaan ehtymätön?

Sitä, että todellisuus on loputon, mikä puolestaan tarkoittaa että todellisuus on saavuttamaton, mikä puolestaan tarkoittaa jälleen sitä, että todellisuus on käytännöllisesti katsoen lopulta tuntematon.

Olen kehitellyt tätä ajatuskulkua teoreettisesti seuraavalla tavalla.

Mitä enemmän me tiedämme, sitä pienempi suhteellinen merkitys jollain tiedon osalla ("kalkyylilla") on itse kokonaisuudessa - lopulta äärettömän pieni, mikä ainakin käytännössä merkitsee samaa kuin tuntematon...

Hintikka pelaa osittain retoriikalla (kuten tietysti kaikki ajattelijat).
En ymmärrä, mitä hän oikeastaan tulee todistaneeksi väitteellään kielestä kalkyylinä?

Sorry - mea "culpa".

*
Mitä selkeään ja yhtenäiseen maailmankuvaan tulee, niin siinä olen samaa mieltä kanssasi.
Sellaista ei lopulta ole, ei ole ollut eikä tule olemaan.

Kovasti sitä on tietysti yritetty rakentaa kautta aikojen, mutta yritys on mahdoton, joskaan tuo mahdottomuus ei johdu niinkään virheellisistä käsityksistä kielen ja todellisuuden suhteen määrittämisessä kuin todellisuuden "mahdottomuudesta" (määrittelen tämä joskus myöhemmin ;-]) ja etenkin psykologisesta motivaatiosta, joka väistämättä pakottaa meidät muodostamaan ikäänkuin turvallisen katon päämme päälle - ikäänkuin transsendentaalisen kodin, jossa voimme elää.

Antropomorfismia siis. Ja koska olemme kielemme vankeja - höllensimmepä sitten miten paljon tahansa sen käytön sääntöjä, kyse on myös antrooppisuudesta siinä mielessä, että tulkitsemme todellisuuden meille "annetun" kognitiivisen kompetenssin puitteissa ja puitteisiin (vrt. Kant).

Toisaalta - tämä kognitiivinen skemaattinen valmius tai "odotushorisontti" ei ole milloinkaan riittänyt kuvaamaan todellisuutta adekvaatisti - ei nyt eikä 2000 vuotta sitten.

Erona on "vain", että meidän luottamuksemme kieleen ja käsitteisiin sekä niiden mahdollisuuteen ilmaista todellisuutta an sich ei ole enää yhtä vahvaa ja samantyyppistä kuin ajanlaskumme alussa tai modernismin 'pinnacle-vaiheessa' 1920-50-luvuilla (vrt. Vattimon "heikko ajattelu" eli ontologisen "luottamuksen" heikkeneminen).

Toisaalta täytyy muistaa, että skeptikot ovat aina olleet keskuudessamme, eli kielen ja argumentaation epistemologista pätevyyttä ei milloinkaan ole pidetty itsestään selvänä.

jarvelainen kirjoitti...

Ad Rauno Räsänen

Wittgensteinin ja Heideggerin käsitys kielestä muistuttavat toisiaan. Husserl sen sijaan on kalkyylimallia muistuttava filosofi metakielineen. Itse asiassa puurot ja vellit menevät sekaisin jonkin verran siten, että Kusch osoittaa Wittgensteinin ja Heideggerin sukulaisuuden kun taas Hintikka koettaa löytää Wittgensteinista uuden tulkinnan eräänlaisena fenomenologina.

Oma näkemykseni Wittgensteinista on se, että hän on konstruktivisti: todellisuudessa on erilaisia "tasoja" eli kielipelejä, jotka ovat samalla elämänmuotoja (biologisesta eli luonnonhistoriallisesta taustasta nousevia mutta niihin redusoimattomia hieman Popperin maailman 3 hengessä, niin kaukana kuin Popper ja Wittgenstein toisistaan olivatkin). Olevaisen elämänmuodolliskielipelilliset tasot tai, kuten sanot. modaliteetit ovat metaforisesti näkevän silmän aukaisemisen jälkeen mustaan eetteriin tullutta valoa (ks. Filosofisten tutkimusten osan II alku).

Väärästä kielikäsityksestä. Se ei ole väärä, kun kieltä käsitellään kokonaisuutena. Se on väärä, kun kieltä tarkastellaan sen yksittäisten osien kohdalla.

If-logiikka on pidemmälle viety hieman faustinen yritys, jossa teknisellä kvanttoreiden vapauttamisen toimenpiteellä saadaan esille mahdollisuuksia, joita ei ole ennen tunnettu ja totuuden käsite astuu uudelleen filosofisen mielenkiinnon kohteeksi. Tästä enemmän Hintikan artikkelikokoelmassa Filosofian köyhyys ja rikkaus.

Todellisuus saavuttamattomana ja todellisuus ehtymättömänä on mielestäni kohtuullisempi muotoilu, jossa kannatan todellisuuden ehtymättömyyden teesiä ja en hyväksy nuoren Wittgensteinin näkemystä kielestä maailman rajana.

Eri asia on tietysti, että ei tällä kovin pitkälle pötki, mutta yksinkertaisimmillaan: jos sanot, ettet voi sanoa mitään kielestä sen ulkopuolelta, olet jo sanonut jotakin sen ulkopuolelta, nimittäin sen, että siitä ei voi sanoa mitään "sieltä", toisin sanoen että kieleen on kuviteltavissa ulkopuolinen tarkasteluasema ja että tämän tarkasteluaseman luonne on se, että sieltä ei voi sanoa mitään. Mistä tämän tietäisi, ellei ole "käynyt katsomassa" kielen ulkopuolelta, miltä asia näyttää eli että mitään ei "näkynyt". Olisi Wittge vaan avannut näkevät silmänsä, kuten hän kielen rajan tällä puolen väittää tekevänsä. Heideggerin ratkaisu on sikäli selvempi, että hän ei koetakaan määritellä kielen ja maailman rajaa vaan kielellistää maailman ja antaa maailman maailmoida.

jarvelainen kirjoitti...

bLisäys Raunolle
Huomasin vastanneeni osittain vain itseäni toistaen. Täsmennys kieleen kokonaisuutena ja sen yksittäisten osien osalta. Kielen tarkastelu on aina kielellistä. Se tapahtuu joko luonnollisessa tai formaalisessa kielessä. Näin kieli tarkastelee kieltä eikä kieltä voi ylittää tai sivuuttaa. Mutta kun katsomme joko luonnollisella tai formaalilla tavalla jotakin kielellistä ilmaisua, tavallisesti lausetta, ylitämme rajoitteet, jotka sitoisivat meidät vain tuohon lauseeseen, mikä rajoittuneisuus tarkoittaisi sitä, että voimme tarkastella lausetta, tai tarkemmin, propositiota vain propositiolla itsellään. Käsittääkseni kieli kalkyylina tarkoittaa jotakin sellaista, että kun esimerkiksi propositioita tarkastellaan niistä itsestään riippumattomalla (independence) tavalla, itse todellisuuden luonne saa lisävaloa.

Huomautuksesi yksityisestä kielestä ja kommunikaatiosta on kiinnostava ja ehkä kommentoin sitä tulevaisuudessa laajemmin.

Rauno Rasanen kirjoitti...

pj

Kiitos vastauksista. Ihan mainioita olivat.

Jo Kant itse tiedosti, että pyrkimyksessään määritellä ajattelun raja(t) hänen täytyy turvautua eräänlaiseen antinomiaan, koska pelkkä rajan olettaminen edellyttää tietoisuutta, joka sijaitsee rajan molemmilla puolilla.

Mutta miten me voimme tarkastella propositioita itsenäisesti, niistä itsestään riippumattomalla tavalla?

Eikö se merkitse joko pitäytymistä johonkin "metasoon" tai metatasojen regressiota?
Ellei nyt sitten usko IF-logiikoiden autaaksitekevyyteen?

Muistaakseni Markus Lammenranta sanoi mulle joskus vajaa 15 vuotta sitten mainitessani universaali-kalkyylikieli-erottelun, että "ai niin, se nyt on se Hintikan 'keksintö'".

Markus ei siis (quinelaisena?) naturalistina oikein sulattanut tuota jakoa.
En tosin enää muista - jos kohta en silloin varmasti ymmärtänytkään - hänen perustelujaan.

Quinen mukaan mitään propositioita ei ole olemassakaan.
Propositiot voidaan 'korvata' synoyymeilla..?

Tämä taas on Hintikalle pahinta myrkkyä, mitä löytyy.
Quinen periaatteet kuulemma "tuhoavat" koko filosofoinnin tarjoaman mahdollisuuden totuuteen.

Tässä Hintikka lienee ainakin jossain määrin oikeassa, sillä loppupäätelmä Quinesta lienee, että hän on vaihtanut kokonaan puheeaihetta eli siirtynyt filosofiasta luonnontieteen "leipiin".

jarvelainen kirjoitti...

Ad Rauno

Lyhyt kommentti: käsittääkseni proposition tarkasteleminen siitä riippumatta merkitsee turvautumista metatasoon, joka voi olla esimerkiksi toinen propositio tai vaikka kaksi muuta propositiota. Tästä esimerkiksi näkyy, kuinka pienestä liikkeestä todellisuuden ehtymättömyys-teesissä on kysymys. Voi siis tehdä jotakin... Käytännön eroksi tulee se, että ehtymättömyysteesin kannattaja ajattelee, että totuuskysymys on edelleen tähdellinen ja että totuutta voidaan lähestyä (askel askeleelta ja hieman) kun taas saavuttamattomuusteesin kannattaja ajattelee, että turha vaiva, pää jää vetävän käteen.

mattitaneli kirjoitti...

Hei hyvät herrat Petri ja Rauno,


Kiitos asioiden hienosta eksplikaa-
tiosta. Jos ei muuta, niin kyllä
me premissit aina jostain itsellemme
sopivasta "paikasta" nappaamme.
Niiden premissien dedusointi ei
oikein aina onnistu;
Haluaako Hintikka redusoida logiikan matematiikkaan vai matematiikan logiikkaan?

(Saul Kripke ei uskalla, kuulemani mukaan, antaa mahdollisen
negatiivisen palautteen pelossa(!)
julkisuuteen 6-7 paperiaan.)

Muuten kognitiivisen uskontotieteen
edustajat haluavat myös saada uskottavuutta tutkimuksilleen,
kun he yrittävät selittää, että
voimmelöytää ihmisen psyykeestä,sen
neurotasolta sellaisia ominaisuuksia, jotka
selittäisivät Jumalan olemassaolon
kokemuksen tunteen "todellisuuden".
Tietenkään tällä he eivät millään
tavoin pyri väittämään, että Jumala, ihmisen ulkopuolinen
Jumala olisi olemassa. Minusta
ollaan erikoisella ja höllyvällä
tiellä, jos uskontotiedekin
johtaa tällaiseen reduktionismiin.
Pian se saattaa marginalisoitua
tieteenä, jos se argumentoi
luonnontieteellisen "kaavan"
mukaan.

Jatkan vielä jossain vaiheessa
uskonnonfilosofian ja filosofisen
teologian identiteetti- ja disipliinikysymyksistä, koska
muun muassa Petri on sen alan
erityisasantuntija, dosentti,
ja itsekin olen niistä jutuista
varsin kiinnostunut kaiken muun
muassa, joihinn kuuluvat enne muuta uskototiede, psykologia, (yleinen) teologia, sosiaalipolitiikka,
kirjallisuustiede, musiikki(tiede), "(yleis)urheilutiede", kasvatustiede, myös
sen tietynlainen "isagogiikka" ja
pedagogiikkakin, oikeusfilosofia tai oikeusteoria,
käytännön "laintulkintatiede", taloustiedetiede )





Ystävällisesti Matti

jarvelainen kirjoitti...

Ad Matti
Oletko kuullut, mitä Kripken papereihin sisältyy? Hänhän on ollut Hintikan pääkilpailija Wittgenstein-tulkinnassa ja matematiikan perusteissa.

Uskontotieteestä olen samaa mieltä. Käsitän alan tarpeelliseksi uskontojen sisältöjen ja niiden vertailun tutkimisena, mutta nämä yritykset tulla uskonnonfilosofian alueelle ovat luvalla sanoen säälittäviä. Aivotutkimus, geenijutut ym. ovat tietysti seksikkäitä ja voivat vaikuttaa rahoitukseen, jos niitä sotketaan humanistisiin aloihin, mutta niillä ei käytännössä saada irti kovinkaan kiinnostavia juttuja.

Kun tein väitöskirjaa uskonnollisista tunteista, joka esittelytilaisuudessa oli paikalla joku lääketieteilijäksi itsensä käsittävä teologi, joka esitti, että aivot, aivot. Tottakai katsoin mielen ja sielun klassiset ratkaisut ja luin modernin aivotutkimuksen luonteesta ja tuloksista sekä niistä koskevasta keskustelusta analyyttisessa filosofiassa, mutta tyhjä jäi käteen. Ei ole filosofisesti, so, järjen näkökulmaan keskittyneestä tarkastelukulmasta, erikoista sanottavaa. Tottakai jotakin tapahtuu aivoissa kun ajattelemme, tunnemme jne. Kaikenlaisia paikannuksia voidaan tehdä. Henkisiä tiloja voidaan manipuloida fysiologisesti - esimerkiksi keskiajalla oltiin tästä hyvin tietoisia. Mutta so what?

raunorasanen kirjoitti...

pj

Niinpä. Näemme kyllä aivot, mutta emme ajatuksia tai intentioita.

Väitän, etteivät "aivoreduktionistit" eivätkä monet muutkaan reduktionistit pysty täydellisellä varmuudella sanomaan, päättelevätkö he syystä seuraukseen vai seurauksesta syyhyn.
Heidän päättelyissään on liikaa ex post facto ja ad hoc-piirteitä.

Miten voisimmekaan tietää näkemällä pelkät askeleet, minne henkilö on menossa?

Toinen muunnelma tästä: jos meidät pudotetaan laskuvarjolla keskelle tuntematonta erämaata, mukana alueen kartta, meille ei ole paljonkaan hyötyä siitä, ellemme osaa sijoittaa itseämme tuolle kartalle (eli lukea sitä), ja tämä vaatii ehdottomasti etukäteistä kykyä ja valmiutta - kuten Kant sanoo - suunnistautumiseen - kykyä erottaa oikea ja vasen.

Wittgenstein ilmaisi saman asian, kysymällä oppilaaltaan, miten tämä voi tietää pelkästään aisteillaan - siis absoluuttisen empiirisesti, ilman mitään teorioita ja mittausvälineitä, että maa kiertää aurinkoa eikä päinvastoin.

Vastaus on: ei mitenkään...

Kyky tulkita vastaavuuksia (korrelaatioita) ja kausaliteettia ei siis "lankea meille annettuna kuin armo"/RR.
Se edellyttää etukäteistä tietoa - Kantin mukaan jopa synnynäistä kykyä ovaltaa kausaalisia suhteita.

Sen sijaan Humen mukaan kausaliteetti ei ollut maailmassa tai ajattelun kykynä vaikuttava, itsenäinen, looginen "entiteetti" vaan pelkästään tottumuksen aiheuttama "todennäköisyys".

Mikä sitten on tottumuksen ja "suunnistautumiskyvyn" välinen perusero, kun puhutaan kausaliteetista?

Humen tottumus on kuten empiristeillä yleensä behavioristinen määritelmä, eli me opimme syy-seuraussuhteen lähtien ikäänkuin "nollapisteestä"
(vrt. ihmisen mieli alunperin 'tabula rasa'na).

Kant sen sijaan ajattelee, että me emme voi pelkästään oppimalla oppia (ikäänkuin toistamalla ja "ulkoalukemalla") syy-seuraussuhteita, ellei meillä siis jo alunperin ole tuohon oppimiseen vaadittavaa kykyä kausaliteetin tajuamiseen.

Kant ei näin ollen ole pelkästään konstruktivisti kognition suhteen, koska hän olettaa, että meillä on synnynnäisiä kykyjä, jotka määräävät kognitiivisen kompetenssimme.

Tällaisen nativismin empiristit yleensä tuomitsevat metafysiikkana.

*
Kausaliteettiin liittyvät vihepäättelyt ovat monesti kahdentyyppisiä.

Ne vaikuttavat alkeellisilta, mutta monimutkaisten ilmiöiden tutkimisessa niitä on yhtä vaikea elimoida päättelystä kuin saada sairaalavirusta tuhottua.

(Lainaan wikipediaa.)

1) "Cum hoc ergo propter hoc (lat. Tämän kanssa, siispä tämän vuoksi), on argumentaatiovirhe, jossa oletetaan yhdessä esiintymisen merkitsevän kausaliteettia.

'Yksi muoto tästä argumentaatiovirheestä on korrelaation olettaminen yhdensuuntaiseksi kausaliteetiksi. Korrelaatio voi kuitenkin olla myös yhteensattuma, kausaalisuhde voi toimia toiseen suuntaan kuin virheellisesti päätellään tai kaksi asiaa voivat olla seurausta jostain kolmannesta asiasta.'"

2)"Post hoc ergo propter hoc (lat. 'Tämän jälkeen, siispä tämän vuoksi') on argumentaatiovirhe, jossa tapahtumajärjestyksen oletetaan vastaavan syy-seurausketjua (kausaliteettia).

Tämä virhepäätelmä on yleinen monissa uskonnon ja taikauskon muodoissa. Tunnettu esimerkki tästä virhepäätelmästä on kalvinismissa yleinen predestinaatiokäsitys:

'Jotkut ihmiset joutuvat Helvettiin, koska Jumala on tahtonut niin. Ennaltamäärääminen edeltää kadotusta.
Kuitenkin Jumala on Rakkaus ja Jumala haluaa pelastaa ainakin joitakin ihmisiä, jotteivät he joudu kadotukseen.
Tästä seuraa, että Jumala on rakkaus vain omille valituilleen, ja muille hän on Pyhä Viha.'

Tässä kadotusta edeltää predestinaatio, ja koska jotkut ihmiset joutuvat kadotukseen, se johtuu predestinaatiosta: Jumala tahtoo heidän joutuvan sinne.

Koska predestinaatio on Jumalan työtä, Jumala aktiivisesti työntää jotkut ihmiset Helvettiin.
Tästä syystä Jumala ei voi olla Rakkaus kuin pelkästään omille valituilleen - muille hänen on oltava Pyhä Viha.

Tämä luonnollisesti on ristiriidassa Jumalan rakkauden sekä universaalin armon dogmin kanssa.'"

*
Kausaliteetin määrittely on siis monesti äärimmäisen vaikeaa ja varsin paradoksaalistakin.

Vastaavuuksia etsittäessä voidaan toki laskea korrelaatiokertoimia jne., mutta vahvaa korrelaatiota voidaan aivan hyvin nimittää sloganilla "köyhän miehen" kausaliteetti.

Jos tutkimusasetelmaa ja -struktuuria olisi hieman muutettu, myös tulos olisi voinut olla aivan toisenlainen.

Yhteiskuntatieteissä on tehty ja tehdään jatkuvasti korrelaatioanalyyseja, joiden tulkinnoilla voi heittää vesilintua, koska seuraavana vuonna joku toinen sattaa saada samantyyppisestä tutkimuksesta tulokseksi aivan erilaisen korrelaation.

Toki pystymme aivan 100%sti sanomaan, että tuo syy aiheutti tämän seurauksen, jos tutkimus rajataan ja strukturoidaan muuttujien ja indikaattoreitten suhteen niin tiukasti, että sitä on enää lähes turha tehdä - ja nimenomaan siksi, koska tutkittavassa ilmiössä esiintyvät säännömukaisuudet on kontrolloitu etukäteen 100%:sti - olkoonkin, että tuo kausaliteetin kontrollointi on toki eräs välttämättömyys, jotta voidaan ylipäätään puhua syy-yhteyksistä.

*
Mutta sellaiset aivofysiologista reduktionismia kannattavat "filosofit" (itse asiassa he ovat luonnontieteilijöitä) kuten "vulgaarimaterialisti"/RR/-Churchlandit ja Daniel Dennett (hieman ongelmallisempi tapaus neuroverkostoteorioineen) ja itse geenibiologian Paavi: Richard Dawkins - joutuvat - kyetäkseen selittämään esimerkiksi uskonnollisia ilmiöitä tekemään niin uskomattomia (joskin omalla tavallaan mielenkiintoisia) oletuksia, että ei heille voi muuta kuin hymyillä.

(Esim. Uskonnollisuus "korviketoimintona" eli/tai sittemmin väärin suuntauneena, alunperin evoluutiota "palvelemaan" tarkoitettuna ilmiönä.)

Eli kuten sanoit: paljon näistä ei käteen jää.

Eivätkö nämä ihmiset ole oppineet mitään loogisen empirismin perusteesien kaatumisesta, joissa kritisoitiin a) semanttisen verifikaation periaatetta, b) käsitystä, jonka mukaan luonto ilmenee ihmiselle kuin annettuna (annetun myytin kritiikki) ja c) teorioiden alideterminoituvuus (saman havainnon voi selittää pätevästi useilla joskin keskenään ristiriitaisilla teorioilla).

Täsmennyksiä ja lisäyksiä edellisiin kohtiin.

a) Popperin falsifikationismi oli edistysaskel verifikationismi-kritiikissä, mutta itse asiassa Popper avasi oven myös skeptisismille ja metodiselle pluralismille, mitä hän ei ymmärtääkseni kannattanut.

Wittgenstein inhosi Popperia avoimesti, koska hänen mielestään Popper "sotki" keskenään filosofian ja tieteen.

W:lle kun ei ollut olemassa lainkaan "oikeita ja aitoja" filosofisia ongelmia, jotka eivät olisi kytkeytyneet (syvä-)kieliopillisiin väärikäsityksiin, ja jotka tuli siten ratkaista kielenkäyttöön luutuneita merkitysharhoja purkamalla.

Tämä on hyvin nietzscheläinen ajatus - esim. Nietzschen kritisoidessa Descartes`n cogiton perustuvan pikemminkin "kieliopilliseen subjekti-käsitykseen" kuin mihnkään empiiriseen todistukseen.

Popperin päävastustaja tieteenfilosofian alueella oli Thomas Kuhn tieteenhistorian muutosanalyyseineen - eli että luonnontiede olisi lähempänä historiatieteitä ja yhteiskuntatieteitä kuin valistuksesta alkanut positivismin kehitys ja sittemmin looginen empirismi ikinä olisivat sallineet.

Tässä on syytä muistaa Kunhin vaikutus sosiaalisen konstruktivismin syntymiseen ja etenkin historiallisen ja sosiaalisen muutoksen alaisten - Kuhnin "paradigma"- ja Foucault`n "episteme"-käsitysten sukulaisuuteen.

Imre Lakatos yritti ikäänkuin sovitella Popperin ja Kuhnin välillä maltillisen teoreettisen kohrentismin/teorioiden välisen yhteensopivuuden teesillään: "luonto ei sanktioi jotain teoriaa "sanomalla" siitä: kyllä tai ei (kuten Popper ajatteli), mutta teoriat kyllä ilmoittavat: yhteensopiva tai ei - muiden teorioiden kanssa).

Feyerabend sitten avasi lopullisesti "pellit" metodien pluralismille - olkoonkin, että hän vaati edelleen tiukkaa tutkimusta "keksityn"/valitun metodin puitteissa.

b) Havainnot ovat teoriapitoisia. Mikään havainnossa ei ole välittömästi annettua.

c) "Dume-Quine-teesi:
(Perinteinen) humelainen teorian alideterminoituvuus havainnon suhteen: jokaiselle evidenssilauseelle e on olemassa ääretön määrä keskenään ristiriitaisia teorioita, joista evidenssi seuraa."

*
Nämä asiat pitäisi oppia (ymmärtäminen on sitten toinen juttu ;~}) jo tieteenfilosofian perus- ja aineopintojen yhteydessä.

jarvelainen kirjoitti...

Ad Rauno
Totta viserrät!

mattitaneli kirjoitti...

Hei hyvä Petri,


Kiitos kommentistasi. Tästä näemme
olemme samaa mieltä ja varmaan
monesta muustakin asiasta. Mutta
tärkeintä on kuitenkin kunnioittava dialogi
erilaisten ihmisten välillä.

En tiedä, mitä Kripken paperit
mahtavat sisältää, valitettavasti.
Kripke jo varsin nuorena, teini-ikäisenä, herätti suurta huomiota.
Ura on ollut kai huikea, mutta muita
pettymyksiä on sitten tullut, niin
olen ymmärtänyt. Eikä urakaan ehkä
ole Kripken mukaan riittävä.
Hintikka lienee vetänyt pidemmän
korren, enpä tiedä, kun en ole
tuollaisen filosofian suuri
harrastajakaan. Mua vain sellainenkin kiinnostaa niillä
eväillä, mitä mulla nyt on.

Palaan uskonnonfilosofia, filosofinen teologia -juttuihin
myöhemmin mahdollisesti tätä tarkemmin. Kiintoisaa on muun
muassa se, että uskonnonfilosofia
on filosofian, teologian ja
uskontotieteenkin osa-alue.
Niissä kaikissa se mielletään
kai hieman eri tavoin. Suomalaiset
uskontotieteilijät muutamaa lukuun-
ottamatta, eivät harrasta uskonnon-
filosofiaa. "Puhtaista" filosofeistakin vain
muutama, vaikkakin nykyään enemmän
kuin aiemmin. Teologit, siis TEF:n
opiskelijat, jatko-opiskelijat ja
opettajat ovat minusta tehneet
parhainta uskonnonfilosofista tutkimusta, mitä on Suomesta saatavilla.

Luen Sinun hienon ja valtavan kiinnostavan väitöskirjasi tai sen suomalaisen "version"
( onko se sellainen?)
loppuun, heti kun vaan ehdin.



Ystävällisesti Matti

mattitaneli kirjoitti...

Hei hyvä Rauno,

Puhuit predestinaatiosta. Monet
ajattelevat sen olevan ennalta-
määräämistä. Tästä ei olle kysymys
ainakaan platonisella kirkkoisä Augustinuksella, nimittäin Jumala
on hänen mukaansa "ajan ulkopuolella", siis ei "ajassa", tapahtumien perättäisyyden "vankina".
Jumalalle kaikki meidän kokemamme
ajanjaksot, menneisyys, nykyisyys,
tulevaisuus ovat mennyttä nykyisyyttä, nykyistä nykyisyyttä,
tulevaa nykyisyyttä eli yhtä kaikki
ikuista nyttiä eli nykyisyyttä.
Aikaa ei oikeastaan ole olemassakaan, meistä riipumattomana
suureena.
Aika on meidän psyykkeemme konstruoimaa. Tästä seuraa liittyen predestinaatioppiin se,, ettäm Jumala tietää A:n menevän taivaaseen ( helvettiin) saman aikaan, kun A menee taivaaseen (helvettiin) eli ei se mikään
ennaltamäärämisoppi sillä tavoin
ymmärrettynä ole.


Ystävällisesti Matti

jarvelainen kirjoitti...

Ad Matti
Kripkellä on kiinnostava juttu Wittgensteinin skeptisismistä. Senkin suhteen on ollut Hintikan kanssa hankausta.

Tunteet ja järki on erillinen tutkielma. Väitöskirjani tematiikka ja lähteistö on laajempi. Käsittelen sen ensimmäisessä luvussa asioita, joita suomenkielisessä tutkielmassa.

Uusimman suomalaisen uskonnonfilosofian päätulokset on teoksessa Timo Helenius, Timo Koistinen ja Sami Pihlström (toim.), Uskonnonfilosofia, WSOY 2003.

mattitaneli kirjoitti...

Hei hyvä Petri,

Kiitos todella paljon kirjasi tiedoista!
Luen mieluummin sitten väitöskirjasi. Etsin sen käsiini
jostakin.
Olen tutustunut tuohon Sinun
mainitsemaasi kirjaan. Loistava kirja, vaikka artikkelit ovatkin
aika lyhyitä. Usko ja
filosofia -kirja oli ennen tätä
myös hyvä. Myös turkulaisten filosofien Olli Koistisen
ja Juha Räikän kirja Taivaassa
ja maanpäällä on myös kelpo kirja.
Koistinen kirjoittaa muun muassa
Plantingasta, vaikka onkin enemmän
Spinoza -spesialisti ja Kant-tutkijakin ja Räikkä taasen muun muassa pahan ongelmasta, muistaakseni.

Joskus muteen näitä käsitteitä
uskonnonfilososofia ja filosofinen
teologia käytetään synonyymisesti,
vaikka filosofinen teologia viittaa
pikemminkin teistiseen tutkimuspositioon.
Kantinkin uskonnonfilosofisista kirjoiotuksista käytetään myös nimitystä filosofinen teologia.
Mitä mieltä olet siitä?
Usein uskonnonfilosofiassa tarkastellaan
vain kristinuskoa, juutalaisuutta
ja islamia. Pahan ongelma näyttää
olevan lähes kaikkien mukaan pahin
uska teismille. Käytän tässä näitä käsitteitä ajan ja tilan puutteenkin
takia liian kategorisesti ja myös tarkkarajaisina. Näin ei tietenkään
ole, vaan kun tarkemmin asioita tarkastelee, niin huomaa helposti
nyanssit ja niiden nyanssit, jopa
joskus näyttää siltä, että "kovien"
tyyppien testit menevät hieman diffuuseiksi.

Tärkeää keskustella, ainakin minusta;)

Nyt vaan pakkaa olemaan kiire
töissä.




Ystävällisesti Matti

jarvelainen kirjoitti...

Timo Koistinen teki väitöskirjan filosofisen teologian ja uskonnonfilosofian välisestä suhteesta. Se on muutenkin paras katsaus 1900-luvun lopun uskonnonfilosofiaan. Jaottelussa on kyse osittain makukysymyksestä. Yksi tapa olisi ajatella että filosofista teologiaa harjoittaa henkilö, joka on kiinnostunut teologiaan liittyvistä filosofista kysymyksistä tai pyrkii esittämään teologisen näkemyksensä filosofisella tavalla. Esim. N. Wolterstorff on mielestäni filosofinen teologi sanan jälkimmäisessä merkityksessä. Aristoteleen Metafysiikan luku XII on filosofista teologiaa sikäli, että hän käsittelee teologiaa metafysiikan yhtenä osana ja antaa todellisuudelle teologisen selityksen. Uskonnonfilosofia on yleisempää uskontoon liittyvien filosofisten kysymysten tarkastelua ja sellaisena pikemminkin filosofian kuin teologian osa. Oma kiinnostava kysymyksensä on, voiko uskonnonfilosofia herättää yleisesti kiinnostavia filosofisia kysymyksiä. Ehkä yhtenä yleisen filosofisen kiinnostuksen kannalta mahdollisena esimerkkinä voisi olla poikkeukselliset ajattelumuodot kuten vaikka triniteettilogiikka. Itseäni kiinnostaa kysymys siitä, onko olemassa jotakin, jota voitaisiin luonnehtia erityisesti uskonnolliseksi. Onko uskonnollisia tunteita? ajattelua? tekoja? Jos olisin jatkanut akateemista toimintaa määrätietoisemmin, olisin koettanut esittää väitöskirjani ensimmäisenä osana trilogiasta, jonka seuraavat osat ovat juuri yleisten ajatteluteorioiden (kuva- ja propositioteoria) ja tekojen teorian pohjalta tehdyt tarkastelut uskonnollisen ajattelun ja tekemisen spesifeistä piirteistä.

jarvelainen kirjoitti...

Timo Koistinen teki väitöskirjan filosofisen teologian ja uskonnonfilosofian välisestä suhteesta. Se on muutenkin paras katsaus 1900-luvun lopun uskonnonfilosofiaan. Jaottelussa on kyse osittain makukysymyksestä. Yksi tapa olisi ajatella että filosofista teologiaa harjoittaa henkilö, joka on kiinnostunut teologiaan liittyvistä filosofista kysymyksistä tai pyrkii esittämään teologisen näkemyksensä filosofisella tavalla. Esim. N. Wolterstorff on mielestäni filosofinen teologi sanan jälkimmäisessä merkityksessä. Aristoteleen Metafysiikan luku XII on filosofista teologiaa sikäli, että hän käsittelee teologiaa metafysiikan yhtenä osana ja antaa todellisuudelle teologisen selityksen. Uskonnonfilosofia on yleisempää uskontoon liittyvien filosofisten kysymysten tarkastelua ja sellaisena pikemminkin filosofian kuin teologian osa. Oma kiinnostava kysymyksensä on, voiko uskonnonfilosofia herättää yleisesti kiinnostavia filosofisia kysymyksiä. Ehkä yhtenä yleisen filosofisen kiinnostuksen kannalta mahdollisena esimerkkinä voisi olla poikkeukselliset ajattelumuodot kuten vaikka triniteettilogiikka. Itseäni kiinnostaa kysymys siitä, onko olemassa jotakin, jota voitaisiin luonnehtia erityisesti uskonnolliseksi. Onko uskonnollisia tunteita? ajattelua? tekoja? Jos olisin jatkanut akateemista toimintaa määrätietoisemmin, olisin koettanut esittää väitöskirjani ensimmäisenä osana trilogiasta, jonka seuraavat osat ovat juuri yleisten ajatteluteorioiden (kuva- ja propositioteoria) ja tekojen teorian pohjalta tehdyt tarkastelut uskonnollisen ajattelun ja tekemisen spesifeistä piirteistä.

mattitaneli kirjoitti...

Hei hyvä Petri,

Kiitos asian eksplikaatiosta.
Uskontotieteessä tarkastellaan
myös paljon kysymystä, mitä
uskonto on ja mikä on uskonnollista.
Nuo A.N. Whitehead&B.Russell
principan ( Principia mathematica)
tyyppiset teemat ovat kiinnostavia, vaikkakin varsin
kompleksisia. Mytologiikka "selvittää"
nämä triniteettikysymykset osittain,
1+1+1=1, ainakin mytologiikan mukaan. Miksi sellainen tarkastelu-
näkökulma ei voisi olla myös relevanttia? Eikö tutkimuskohde
pidä ottaa huomioon. Ihmistä
ymmärrämme ja luontoa selitämme.
Tähän liittyy myös tietyin tavoin
von Wrightin klassikkoteos Explanation and Understanding,
jossa on myös Peter Winch sävyjä.


Ystävällisesti Matti