tiistaina, huhtikuuta 17, 2007

Muutamia havaintoja korkeasta kirjallisuudesta


Kaivoin esille Nobel-kirjailijat-teoksen, jonka Otava julkaisi 1977 näköjään Valittujen Palojen kanssa katsoakseni Quasimodon runoja. Aloin silmäillä teosta muutoinkin. Osassa 3 esiintyvät muun muassa Hesse, Eliot, Faulkner, Lagerkvist, Hemingway, Laxness ja Camus.

Tietokilpailukysymyksiä. Minkä Nobelin Winston Churchill on saanut? Entäpä Bertrand Russell? Aivan oikein. Kirjallisuuden Nobelin. Churchillin kirjoitus kokoelmassa on otsikoitu Ratsuväkirynnäkön elämyksiä. Russellilta on se hauska juttu helvetistä.

Kirjoituksessaan Metafyysikon painajainen Russell kertoo ystävästään Andrei Bumblowskista, jo lakkautetun keskieurooppalaisen yliopiston professorista, joka ei koskaan suostunut käyttämään sanaa ei. Niinpä hän ei sanonut "En löydä sitä kirjaa" vaan "Sen kirjan asemesta olen löytänyt muita". Bumblowskissa ja hänen jutussa kuvatussa painajaisessaan on ilmeisesti muistuma Wittgensteinista, jolle logiikan ja syntien mietiskeleminen Russellin kokeman mukaisesti olivat sama asia.

Bumblowski joutuu helvettiin. Esimerkiksi erityisen tuskastuttavassa huoneessa siellä asuvat filosofit, jotka ovat kumonneet Humen väitteet; heitä hallitsee jatkuvasti aivan eläimellinen taipumus induktioon.

Helvetin keskuksessa on Saatana, joka on täydellinen negaatio. Bumblowski pelastuu kummallisten päähänpinttymiensä takia: "Saatana on liian kauan hallinnut tätä helvetillistä valtakuntaa. Hänen hohtava haarniskansa oli todellinen ja herätti pelkoa, mutta haarniskan alla oli vain huono kielitieteellinen tapa. Välttäkää sanaa 'ei', ja Hänen herruutensa on lopussa."

Huomaan suomennoksen olevan Jarkko Laine-vainaan.

Lisää tietokilpailukysymyksiä. Millä perustein F. E. Sillanpää sai Nobelin. Juu, väitetään, että poliittisin, että se oli tukea talvisotaan joutuneelle Suomelle. En tiedä, ehkä. En ole koskaan ollut vannoutunut Sillanpään ihailija kuten Panu Rajala, joka tulee hänen yhteydessään aina ensimmäisenä mieleen. Perustelu kuitenkin kuuluu: "syvällisestä ymmärtämyksestä ja hienostuneesta tyylitajusta, joita käyttäen hän on kuvannut kotimaansa maalaiselämää ja luontoa keskinäisessä vuorovaikutuksessaan."

Maalaiselämän ja luonnon kuvaamisella sekä AIV-rehulla saavutetut voitot herättävät kysymyksiä suomalaisesta menestymisestä tulevaisuudessa, mutta päätän raporttini täältä kirjahyllyltä tähän.

4 kommenttia:

a-kh kirjoitti...

Eikös mämmidirektiivikin ole jo säädetty?

saturai kirjoitti...

direktiivejä brysselissä hoitaa mm. mieheni joskin hänen mielenkiintonsa suuntautuu enemmän kulttuuriin....
kun saimme vauvan, unohdimme sanan ei

minua viehättää nämä kuvauksesi helvetistä
ei että ja varsinkin pääpiru, negaatio! bumblowski taitaa olla hyvä jätkä

jarvelainen kirjoitti...

Ad Saturai
Tuo huomautuksesi lapsesta ja eistä on filosofisesti kiinnostava ja liittyy metaforaan lapset ovat jumalten lahja, kuten kaikki tiedämme.

moritz kirjoitti...

minusta tämä ei sana liittyy juuri niihin asioihin joita jätän itselleni kertomatta......jotta salaisuus säilyisi