lauantaina, tammikuuta 13, 2007

Tuuli Venäjän aroilta

Pietarin lähellä sijaitsevan Inkerin teologisen instituutin rehtorin asunto paloi joulukuussa ensin osittain ja sitten kokonaan.

Poliisi ei, tietenkään, tutki asiaa, sillä siihen ei, Luojan kiitos, liity hengenmenetystä.

En ole keskustellut asiasta asianomaisten kanssa, mutta vaatimaton maallikkomielipiteeni on, että talon osalta vakuutus on pettänyt eli sitä ei ole hoidettu. Venäjä on nykyisin täyden palvelun yhteiskunta ja vakuutus, jonka toinen nimi on suojeluraha, merkitsee sitä, että mitään ei tapahdu. Se ei korvaa vaan estää onnettomuuden.

Hieno systeemi. Maailman tehokkain ja toimivin.

Samoihin aikoihin on annettu määräys, että kirkkojen ja uskonnollisten yhdyskuntien on annettava viranomaisille tiedoksi sekä puheen aihe että kirkkoon tai vastaavaan kokoontuneiden ihmisten nimet.

Yhtäältä Suomenkin kirkoissa merkitään päiväkirjaan saarnaaja, pyhän aihe ja osallistujen lukumäärä. Toisaalta tällaiset käytänteet ovat luonteenomaisia DDR:lle, joka oli maailman onnellisin ja ihanin yhteiskunta ja josta Suomessakin on opittu paljon, muun muassa eräs yliopistouudistus 1970-luvun lopulla.

Joitakin vuosia sitten oli Pietarin seudulla opettamassa ja katselin huoneessani televisiota, kun lähetys äkkiä katkaistiin. Putinin kasvot ilmestyivät ruutuun ja hän ilmoitti juuri hajottaneensa Venäjän hallituksen.

Niihin aikoihin aloin kuulla, haistaa, maistaa ilmapiiriä, että mitä te suomalaiset tänne tuppaatte. CCCP oli muotina Pietarissa ja vanhan ajan ihmiset sanoivat, että olisi se kommunismin aikana kaikki paremmin. Putket jos hävisivät tai sähköt sammuivat niin kyllä ne heti korjattiin. Nykyisin se maksaa aivan kaameasti.

Minun kokemukseni venäläisyydestä on se mikä monella: aivan ihania, lahjakkaita, kivoja tyyppejä. Ja pelottavia, raaempia kuin täälläpäin.

Vallankumous jotenkin kuuluu asiaan. On kuin siinä Lauri Viidan runossa, että illansuussa viimekerta juotiin tilkka ihmisverta.

Onko tämä kansanluonne, rotuun liittyvä asia?

Tuskin.

Pikemminkin luulen, että on olemassa jonkinlainen ´kollektiivinen muisti', yhteisiä käyttäytymisen ja ongelmanratkaisun malleja, joita toistetaan. Jos niitä tahdotaan muuttaa, se vie ainakin sukupolven, Venäjällä luultavasti pidempään, koska kansan kahtia jakava ja epädemokraattinen ajattelutapa on vuosisadat jyllännyt siellä.

Luulisin, että Putin on aidosti koettanut viedä Venäjää demokratian suuntaan. Nyt on vallalla valtataistelu seuraajasta. Vallanvaihdos Venäjällä merkitsee pienempää tai isompaa kumousta. Kumous on vauhdissa nyt ja se ei ole johtamassa länsimaisesta näkökulmasta huolettomaan suuntaan.

Ei kommentteja: