keskiviikkona, lokakuuta 31, 2007

Sukupuutto


Dinosauruksen elivät metsooisella kaudella ja ne menestyivät hyvin. Miksi ne katosivat? Väitetään, että asteroidi törmäsi maapalloon. Ja että eivät ne sikäli kuolleet, että linnut ovat niiden jälkeläisiä tai jopa eräänlaisia dinosauruksia. En tiedä, pitääkö tämä paikkaansa ja mitä biologian alalla sivistynyt henkilö sanoisi.

Ehkä suuriksi itsensä kasvattaneita menestyjiä kohtasi jumalten viha. Jumalat viskasivat niitä kivellä.

Mutta voi olla, että asiaan ei liity mitään erityisen moraalista saati teologista. Asteroidin törmäys, mikäli se on syy, oli sattuma.

Pitäisi mennä ensi maanantaina erääseen tilaisuuteen harjoittamaan valistustyötä. Katselin sitä tarkoitusta varten Pohjois-Savon koulutuslukuja. Tutkintoa suorittamattomia on 40 %, lukion tai ammatillisen perustutkinnon suorittaneita 50 % ja korkeakoulututkinnon suorittaneita 10 %. Verrokkilukuina vaikkapa Uusimaa, jossa vastaavat luvut ovat 33, 34 ja 32, tai, jotta oltaisiin hieman samatasoisemmalla alueella, Eteläpohjanmaa 21, 59 ja 20.

Kun huudetaan innovatiivisuutta, se asuu tutkintoa suorittamattomien ja korkeakoulututkinnon suorittaneiden joukossa. Kun tahdotaan, että alue kasvaa ja menestyy, satsataan näihin kahteen ryhmään.

Näin ei ole tehty, ja vaikka parin viime vuoden aikana korkeakoulututkintoja on suoritettu vilkkaammin, koulutettu väki ei pysy alueella vaan muuttaa Etelä-Suomeen.

Tämän hetkisten tilastojen perusteella tilanne 30 vuoden päästä on helppo ennustaa: Ylä-Savossa tulee olemaan vahva metalliteollisuuskeskittymä ja Kuopion seudulla lääketeollisuutta. Tämän lisäksi on runsaasti hyvinvointipalveluja ja vanhusten viriketoimintaa. Siinä koko juttu. 100 vuoden kuluttua alueella on dinosaurusten jälkeläisiä, lintuja.

Se ei ehkä ole kovinkaan moraalinen tai teologinen kysymys. Kun asteroidi, jonka nimi on poismuutto ja väestön ikääntyminen ja loppuminen, osuu jollekin alueelle, se vain osuu. Autioitumista on ennenkin tapahtunut ja vain tapahtunut.

Sukupuuttoon kuolemisen jälkeen dinosauruksen luuranko etsitään ja se mallinnetaan nukeksi, kuten tämä tässä. Paikalle tuodaan lapsia, jotka kirkuvat kauhuissaan.

Ei kommentteja: