tiistaina, elokuuta 21, 2007

Eutanasiasta


Lääkärikunta on viime aikoina puhunut viisaita potilaan hoitotahdosta arkkiatri Pelkosen suulla. Joroisten tapaus on aktualisoinut keskustelua.

Suomessa niin sanottu passiivinen eutanasia ei ole kielletty. Se merkitsee hoidon lopettamista. On esimerkiksi tapaus, jossa neliraajahalvauksesta kärsinyt ja hengityskoneessa ollut henkilö kytkettiin irti koneesta ja hänelle annettiin lääkettä, joka esti tukehtumisen tunteen. Aktiivinen eutanasia on myös eräässä mielessä lainsäädännöllisesti sallittu: itsemurha, joka aikaisemmin oli rikos, on poistettu rikoslaista.

Äkkiseltään on outoa, että itsemurha oli rikos. Mikä rangaistus voisi enää elämänsä lopettaneeseen yltää? Itsemurhan poistaminen rikoslaista merkitsee yhteiskunnan asenteen muuttumista. Yhteiskunta ei ota mitään kantaa elämänsä lopettamiseen.

Omassa tiedossani on joitakin itsemurhatapauksia. Näistä osa on pappeja. Olen surullinen näistä tapauksista ja ne herättävät ristiriitaisia tunteita. Mielessäni ei kuitenkaan herää sen kummemmin maallisiin kuin taivaallisiinkaan rangaistuksiin kytkeytyviä tunteita ja ajatuksia. Pikemminkin: Herran haltuun.

Myöskään itsemurhassa avustamista ei sellaisenaan tunneta lainsäädännössä. Asiaan voidaan soveltaa laiminlyöntipykälistöä, esimerkiksi. Aktiivinen eutanasia niin sanottuna kuolinapuna on kuitenkin rikos.

Passiivisen ja aktiivisen eutanasian raja on käytännössä vaikeasti nähtävissä. On helppo käsittää, että kuolettavan ruiskeen antaminen potilaalle, minkä tekeminen siis on kiellettyä ja rikollista, on aktiivinen eutanasia. Mutta jotkin muut passiiviseksi eutanasiaksi katsotut teot, esimerkiksi kipulääkityksen lisääminen tilanteessa, jossa muu hoito on lopetettu, voi muuttua elämän lopettavaksi yliannostukseksi.

Monet ihmiset ajattelevat omalla kohdallaan, että soisivat kuolevansa elämän muuttuessa heidän kannaltaan kohtuuttoman kipeäksi ja merkityksettömäksi. Monet ovat seuranneet rakkaan ihmisen kohtuuttoman kovaa kuolinkamppailua ja niin sanotuista inhimillisistä syistä toivovat, että tällaista kärsimystä ei tarvitsisi kenenkään kokea.

Arvostan näitä kokemuksia. Siitä huolimatta en aja innokkaasti aktiivisen eutanasian hyväksymistä. enkä pidä sitä selvästi eettisesti hyvänä asiana.

On asioita, joita ei kannata kirjata lakiin muun muassa siksi, että laki kyllä ilmaisisi yleisen asennoitumisen tai muuttaisi sitä, mutta ei itse asiassa käytännön osalta toisi selkeää ratkaisua. Toisin sanoen: on mahdollista, että aktiivisen eutanasian lainsäädännöllinen hyväksyminen ei selkeyttäisi käytännön tilanteita, mutta kirjaisi kyllä lakiin kannanoton kuolemaan.

Edes Hollannin eutanasialaki ei itse asiassa salli eutanasiaa. Sen sijaan lain mukaan Hollannissa jätetään syyttämättä, mikäli eutanasia täyttää tiettyjä ehtoja.

Ihmisen niin sanottu viimeinen tahdonilmaus on vaikea asia. Tahto on muuttuvainen. Asiaa on koetettu parantaa hoitotestamentilla, mutta siihen puolestaan liittyy seuraava ongelma: lääkärin on vaikea arvioida, milloin on kyse tilanteesta, jossa hoitotestamentissa ilmaistua tahtoa pitäisi noudattaa.

Pidän järjestelmästä, jossa lääkärin ammattikunnan tarkoituksena on elämän ylläpitäminen. Aktiivista eutanasiaa varten pitäisi mielestäni perustaa toinen ammattikunta. En usko, että yhteiskunta parantuisi, mikäli tällainen kuoleman tuottamiseen erikoistunut ammattikunta perustettaisiin.

Suhtaudun elämään siten, että vierastan pyrkimystä sen lopulliseen haltuunottoon ja haluan elää kulttuurissa, jossa elämään kuuluu ratkaisemattomia kysymyksiä, kuten esimerkiksi ihmisen syntyminen ja kuoleminen.

Ymmärrän potilaan itsemäärämisoikeuden tärkeyden ja paternalismin vastustamisen, mutta pidän lapsellisena kulttuuria, joka kuvittelee, että se voisi välttyä eräänlaiselta metafyysiseltä paternalismilta, riittäköön sen nimittäminen tässä yhteydessä kohtaloksi.

Se on sinun ongelmasi, voi tietysti joku sanoa. Vastaan, että toistaiseksi se on myös yleinen periaate, josta meillä tätä asiaa lähestytään. Ehkä sitä ei niin vain kannattaisi heittää roskakoriin, - vaikka pitäisikin paikkansa, että antiikissa suhde eutanasiaan oli varauksettomampi kuin myöhemmässä kristillisessä kulttuurissa. Tosin esimerkiksi Aristoteleen kanta itsemurhaan on kielteinen, koska ruumis kuuluu valtiolle eli toisin sanoen yksilöllisyys on yhteisöllistä. Passiivinen eutanasia ottaa inhimillisyysnäkökohdat huomioon ja näin ollen kristillinenkään kulttuuri ei johda silmittömään fatalismiin. Antiikin kulttuurissakin lääkärin valaan, niin sanottuun Hippokrateen valaan, sisältyi eutanasiasta pidättäytyminen.

Käsitykseni on se, että Suomessa arkaillaan kivun hoitamisessa. Tätä asiaa kannattaisi miettiä perinpohjaisemmin.

Meillä lienee lääkärikunnassa väkeä, joka olisi valmis ”avartamaan” eutanasialakia, mutta en oikein jaksa uskoa, että suomalainen lääkärikunta olisi valmis ottamaan Hollannin eutanasialain tapaisen järjestelmän meillä käyttöön. Olen ymmärtänyt, että asia ei ole Hollannissakaan helppo: lääkäreitä, jotka antavat kuolinapua, ei ole vaivatonta löytää.

Britanniassa lääkärikunta on muuttanut kantaansa asiaan siten, että se ei ota siihen mitään kantaa. Se katsoo, että asia kuuluu poliitikoille. Näin ilmaistessaan lääkärit itse asiassa kuitenkin ottavat kantaa: he eivät tahdo tehdä päätöstä toisten ihmisten puolesta – kuten he joutuisivat useissa aktiivisen eutanasian tapauksissa itse asiassa tekemään. Edes hoitotestamentti ei vapauta tästä.

8 kommenttia:

kafkaesque kirjoitti...

spartassa vanhaan kunnon kreikan aikaan oli tapana, että kun vanhus ei enää jaksanut tehdä työtä, kun hänestä ei enää ollut hyötyä, hänet hienovaraisesti ohjattiin hieman syrjemmälle naapurilaaksoon, minne hänelle jätettiin kolmen päivän kuivamuona evääksi ja sanottiin hyvästi. niin oli sen vanhuksen ongelma ratkaistu, hän itse sen aksepteerasi.

vanhustensuojelun keskusliitto julistaisi minut lainsuojattomaksi, jos uskaltaisin ilmoittaa todella kannattavani tätä spartalaista periaatetta.

lapsuudessa kuolema oli tarkoin rajattu. suljettu hautausmaalle, arkkuihin ja kirkkoihin, kukkaseppeleisiin ja sairaalan huoneisiin. nykyään, vaikka tiimalasini ei ole vielä lähestulkoonkaan valunut, huomaan ajattelevani kuolemaa joka päivä.

se ei enää asu vain ambulanssin ujelluksessa, illalla laulavissa veitsenterissä tai sydänlääkepurkissa, vaan myös "hyvässä kuolemassa", jota eutanasia kreikan sanoissa tarkoittaa.

suhteeni kuolemaan on dynaaminen; sen ajatteleminen antaa virtaa elämäni korkeajännitejohtoihin.

elämäntavassani on aika paljon kuolemaa pakasteessa. pyrin keräämään kuolemaa varastoon, jotta selviäisin sitten kun se tulee. kuolema on älykästä seuraa ja mainio keskutelukumppani. tästäkö johtuu, että kuolema tuntuu minusta erittäin hyvältä loppusijoituspaikalta.

monet haluavat kuolemaa, mutta minun kuolemani haluaa vain minua.

jarvelainen kirjoitti...

Kafkaesque
Auden: "taide on tapamme murtaa leipää kuoleman kanssa."
Kuolemaan vetäytyminen syrjemmälle on vanhojen kulttuurien tapa, intiaaneilla, eskimoilla...Minusta vetäytyminen alkaa joskus 35 ikävuoden jälkeen. Hyvinvointivaltiossa ruokakuppeja annetaan enemmän kuin kolmeksi päiväksi.

kafkaesque kirjoitti...

tuossa kuoleman historiaa lueskellessani ( kun aika loppuu, toim. eero kuparinen ) mietin sitä tilastollista faktaa, että vanhuudenheikkous on kuolinsyynä pudonnut nollaan prosenttiin. johtuneeko siitä, että hyvinvointivaltio todella antaa "ruokakuppeja enemmäksi kuin kolmeksi päiväksi."

siitäkö johtuu, että minun vanhukseni makaa säilytyspaikkansa sängynpohjalla kuin pieni luuviulu. kasvojen tumma iho on rypyiksi laskostunut. silmät ovat kiinni, erikoiset vihreäpilkulliset silmät. hänen leukansa liikahtaa ja nykäisee sivuun ylähuulen punertavan käärön kuin esiripun. painovoima suutelee hänet mustelmille ja kasvot terävöityvät kun maan vetovoima tekee työtään lihan kanssa. ilma haisee miedosti happamalle.

vanhuksen ruumis yrittää kertoa, että se on jo siirtynyt hallitsemaan toista valtakuntaa. se yrittää kertoa että, ruumiin moottori on sammunut ja että hänen vuoronsa on tullut.

mutta hyvinvointivaltio ei päästä häntä lähtemään. sen sarakkeisiin on merkitty lihatonta hernekeittoa ja kauralientä enemmäksi kuin kolmeksi päiväksi.

Rauno Rasanen kirjoitti...

kafkaesque, PJ

'Hymyillä niinkuin kuolema kutittelisi viikatteellaan', kirjoitti muistaakseni Heinrich Heine.

Voisi olla aivan hyvin myös Sören Kierkegaardilta.
Liekö Sören 17 vuotta nuorempana ehtinyt lukea tämän?

kafkaesque kirjoitti...

rauno

heinelle ja kierkegaardille viikate oli tuttu instrumentti. pahoin pelkään, että enemmistö nykyisistä kuolijoista ei osaa edes käyttää noutajansa näppärää työkalua.

jarvelainen kirjoitti...

Kafkaesque
Kipeästi kirjoitat ja kyllä tuossa minusta mainitsemasi kuppikysymys mieleen tulee. Käsittääkseni suurin osa ihmisistä kuolisi mielellään kotiin sitten kun se aika on tullut. Voi olla, että yhteiskunnan rakenne on sellainen, että se kuoleman häätämällä antaa tälle jalansijaa. Olen tuntenut vanhoja ihmisiä, jotka riippuvat elämässä, eivät päästä irti. Hyvinvointivaltio on jollain tavoin samanlainen.

a-kh kirjoitti...

Sua päivä tahdon laulain kiittää,
et olemahan loit sa mun.
Vaikka viikate mun kohta niittää,
näinhän sentään, tunsin sentään sun.

Aamutuuli, kiuru taivalla,
suven sade, mikä kohtalo.
Laulan vielä viikattehen alla:
ylistetty olkoon aurinko.

LP
(Muistinvaraisesti)

jarvelainen kirjoitti...

Purjeisiini tuulta anna
Mua kanna
Meren yli mailleni.
Pidä, Jeesus, itse perää, Herra herää
Muuten hukkuu haahteni.
Auta pakohon kun kerran
Yli virran
Baabelista riennämme.
Että kotimantereilla
Kanteleilla
Soivat kiitosvirtemme.