maanantaina, joulukuuta 04, 2006

Uusi taivas ja maa



Tämä on vanhan blogin jatko uudella templatella ja Suomen aikaan siirrettynä.

Olen keskustellut kovasti eräässä toisessa yhteydessä elämän jatkumisesta.

Augustinus esitti, että kaikki on luotu yhdessä ikuisuuden hetkessä. Aika on ensimmäinen luotu. Mitä oli ennen kuin oli aika? Ei mitään. Sillä ennen on temporaalinen, luotuihin sisältyvä termi.

Mitä on ajan jälkeen? Ei mitään. Sillä jälkeen on temporaalinen termi ja menettää merkityksensä kun aika loppuu.

Kun puhumme ruumiin ylösnousemuksesta ja ikuisesta elämästä puhumme jostakin, joka ei ole ennen eikä jälkeen.

Ovatko ne metaforia? Luultavasti eivät. Metafora on ominaisuuksien siirto, luonnollisten ominaisuuksien. Olet kuin ruusu on metafora, joka kertoo, että sinulla on samoja ominaisuuksia kuin ruusulla. Mutta et olet ruusu.

Mitä Sibeliuksen 4. sinfonia esittää? Ei se ole metafora, joka siirtää luonnollisen maailman ominaisuuksia musiikiksi. Se esittää itsensä.

Ruumiin ylösnousemus ja ikuinen elämä esittävät itsensä. Jos tahdot katsoa.

Elämä ei jatku elämän jälkeen. On uusi taivas ja maa.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Oikein mukavaa, että blogiasi pääsee kommentoimaan suoraan. Monesti ei viitsi säköpostiin vaivautua, mutta asioilla on tietysti puolensa. Kommenttolooraansa voi hallinnoida eri tavoin. Kaikkea nyrjähtänyttä ei sananvapaudenkaan nimissä tarvitse tuoda julkisuuteen.

Pidän kirjoituksistasi. Teologia ja filosofia sopivassa muodossa ja sopivasti annosteltuna on ihan jees.Oppineisuutensakin voi osoittaa.

Sukuuni äidin puolelta on tullut Hentinen ja arvelin, että en taida löytää sukuhaaran edustajia, mutta kävipä kerran niin, että eräänä jouluna Aholan saaressa oli leirikappalaisena Pentti Hentinen, edeltäjäsi joittenkin vuosien takaa. Äitini oli Ollikaisia, samassa sukuhaarassa Riitta Ollikaisen kanssa.

Ollikaiset ja Ruotsalaiset olivat Pohjois-Savon varhaisia asuttajasukuja ja naimisissa keskenään ja sukujen sisällä. Äitini molemmat vanhemmat olivat Olikaisia. Myös jaetun Tölvän ruotsalaisia on suvussa ja sitä kautta ollaan myös Lustigissa, mutta sukuperimä onkin sitten toinen juttu.

Isäni puolelta en ole savolainen.

jarvelainen kirjoitti...

Edellinen versio oli hieman Nykyaikainen yksinpuhelu. Tässä antaa mennä kommentteineen kaikkineen, saahan ne pois, jos ovat asiattomia. Pentin tunnen hyvin. Riitta Ollikainen oli se varsinainen tättähäärä. Paavo siinä sivussa veisasi köyhiä maailmankartalle. Tietänet, että Juhana Lustig oli Ruotsalaisilla Tölvällä töissä. Ei kai se 1800-luvun riita ollut kaikin osin sen kummoisempi kuin että Juhana muutti eteläänpäin.

Anonyymi kirjoitti...

Niinpä. Mielenkiintoinen oli myös Niskasen ja Poikosen kisa Paavon aseenkantajuudesta. Lopulta Poikonen muutti etelämmäksi.