lauantaina, joulukuuta 16, 2006

Talonpojan taide

Eilen kerroin teoksesta Talonpoika II.

Samaan teokseen sisältyy myös artikkeli "Pohjois-Savon taide".

Sanataiteen alueella sivut valtaa Juhani Ahon esittely. Hän on "tosi iisalmelainen, jossa ei petosta ole".

Halosen taulut ovat olemukseltaan "leppoisia".

Järnefeltin Kaski eli Raatajat rahanalaiset, jota en kopioi tähän tekijänilkeyssyistä, viittaa urheiluun. Maalauksen miehet, sivumennen sanoen, ovat etualalla Heikki Puurunen (s. noin 1830) ja vasemmassa laidassa tämän veli Jussi. Tyypit olivat malleina myös taulussa Isäntä ja rengit. Jos en väärin muista, kuvan etualalla oleva tyttö on Joonas Kokkosen esiäitejä, mutta voi olla että erehdyn.

Artikkelissa kuivakkaat miehet tulkitaan maailmanmainetta niittäneiden juoksijoidemme kuten Kolehmaisen esi-isiksi. Näin on pitänyt elää, jotta saavuttaisi olympiavoittoja, toisin kuin etelän mailla, joiden nuorisoa on sukupolvien ajan "höystetty viinillä ja oluella".

Kuvan etualan tyttö taas on pikajuoksijattariemme edeltäjä.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Pekka Halonen maalasi paljon suoraan luonnossa. Parhaimmillaan hän onkin (talvi)maisemien kuvaajanana. Hänellä oli myös värikylläinen kautensa, josta oli taannoin kooste Järvenpää-talossa.

Siitä Kasken likasta on kirjallisuudessa, mutta olen unohtanut. Pettuleipävatsoin kaskisavun valonhohteessa seisova tyttö nousee selvästi maalauksen keskushenkilöksi, jossa on nähty yhtä sun toista kansallista symboliikkaa.

Isäntä ja rengit on luonnekas.

PS. Niihin virsiväännöksiin.

Enkeli taivaankin saa kummasti mahtumaan Nousevan auringon taloon.

Virren 146 toinen säkeistö viimeistä edellisessä virsikirjassa kuuluu opiskelevan tuhlaajapojan ainakin kerran lähettää kotiväelleen.

Muuan henkilö kertoi, että kirkossa joku hänen selkänsä takana lauloi "siteistä synnin kirvoista".

Jk.

Vieläkö Tuure Vapaavuori on neekerineuvos, vai onko pitänyt keksiä kirtoilmaisu? Minä häntä Partaharjun leirillä ehdin kuulla iltanuotiolla ja ostin viime viikolla hänen kirjansa "Pistävän kuun alla".

jarvelainen kirjoitti...

Inklusiivisen kielen mukaisesti Tuure Vapaavuori lienee afroamerikkalaisneuvos. Koetin katsoa Joonas Kokkosen elämänkerrasta Voiko varjo olla kirkas sekä Elina Karjalaisen toimittamasta teoksesta, onko mainintaa Kaskesta, mutta en löytänyt. Vielä pidän kiinni muistikuvastani, mutta toivottavasti joku oikaisee.
Halosen perheestä myös Kalle, joka oli näyttelijä ja menehtyi traagisesti, oli parhaimmillaan erittäin etevä maalari. Minna Kettunen kirjoitti hänestä näytelmän Kirkas hämärä, jota esitettiin Lapinlahdella Kallen teatterissa ennen kuin se paloi.