torstaina, joulukuuta 07, 2006

Kadut




Pääkadut ovat kaupungin selkärankoja, sivukadut kylkiluita.

Washingtonissa Capitol Hilliltä lähtevä Madison Avenue ohittaa kulttuurihistoriallisen, luonnontieteellisen ja ilmailumuseon, muuntuu Pennsylvania Avenueksi, päätyy Valkoisen Talon pihaan.

Pietarissa kadut ovat keisarin käskystä leveitä jotta paloletkuilla saisi kansanjoukon aisoihin. Nevan silloilta syntyvä Gogolin Nevan valtakatu, Nevski Prospekt, kulkee kuin paksu käärme kymmenenkö kilometriä Hengellisen Akatemian pihaan.

Amerikka on totuus Euroopasta, mutta Venäjä on totuus Amerikasta, saattaa joku Nevskillä ajatella.

Manhattan on 8 kilometriä pitkä ja parisataa metriä korkea. Avenueita on viisikö vai kuusiko ja streettejä satakunta. Keskuskatua ei ole, mutta on puisto. Kadut ovat kahdessa kerroksessa, selkeimmät maan alla metrossa.

Istanbulissa Ordo Caddesi, Wienissä Ring, Dublinissa O`Connell, Prahassa Vaclavin aukiolta lähtevä liikenne, Helsingissä Mannerheimintie, Tampereella Hämeenkatu.

Kuusamossa Karhun-, Ruovedellä Pirkantaival, muistoissa lehmipolku, metsään peittynyt ja mielen kaduksi piirtynyt, jolle kaikki tiet vievät, selkärankaan, kylkiluita soitellen.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Vetoinen ruutukaava ei oikein sovi pohjoisen ilmastoon, mutta sodankäynnin kannalta on hyvä, että voi ampua koko kadun pituudelta, kuten vaikka täällä Kuopion ruutukaavassa.

jarvelainen kirjoitti...

Kuopiossa on kyllä aivan liikaa kiellettyjä ampumasuuntia.