tiistaina, joulukuuta 05, 2006

Paras huono kuva





Tämä kuva eroaa muista kuvista siten, että se on tietoisesti huono. Muut kuvat ovat huonoja, mutta eivät tietoisesti. Siksi tämä on oikeastaan paras.

Sokrateshan se siinä, uuden ja ensimmäisen ikioman digikamerani ensimmäisenä harjoitusnäpsäyksenä otettuna pimeässä illassa ennen käyttöohjeeseen tutustumista.

Ensisilmäys on usein muissakin asioissa osuvin.

Olemme kuulleet hänestä monta asiaa, joista yksi on se, että kotona oli ankeanlaista.

Kerran Ksantippe haukkui äijän ja kaatoi vettä päälle. Uhri lausui: ”Tiedän, että Ksantippen jyrinää seuraa sade.”

Toisen kerran Ksantippe suutuksissaan repäisi Sokrateelta vaatteet keskellä agoraa. ”Lyö sitä, sanottiin.” ”Ja tekö lausuisitte ’hyvä Ksantippe’, ’hyvin menee Sokrates’, kun tappelisimme julkisesti, vastasi S.”

Hänen kerrotaan kirjoittaneen näytelmiä, osallistuneen sotaretkille, hoitaneen kuntoaan tanssimalla ja käyskennelleen keskustelemassa työpajojen liepeillä.

Kuolemantuomio langetettiin yhden äänen enemmistöllä.

Eräs nykyismaailman asukas kertoi aloittaneensa filosofian kurssin lukiossa lukemalla Platonin kirjoittaman Sokrateen puolustuspuheen. Lopetettuaan hän oli odottanut jännittyneesti aikaansaadun vaikutelman ilmaisuja. Pitkän hiljaisuuden jälkeen oli takapenkistä kuulunut: ”Täyttä roskaa.”

Platon erityisesti ja yleisesti Isoo-Arska eli Aristoteleskin ovat kertoneet Sokrateesta. Tietoja yllä kertoo kuitenkin Diogenes Laertios, joka eli 200-luvulla jKr. ja josta emme tiedä muuta. Diogeneen maine oli ennen huono, nykyisin parempi. Suomeksi johdannoin ja selityksin hänen teoksensa Merkittävien filosofien elämät ja opit ilmestyi taannoin (Summa 2002). Työn teki Marke Ahonen älyn hyvin.

Ei kommentteja: