torstaina, joulukuuta 21, 2006

Uusi kieli


Professoriliiton Tapani Pakkanen, joka ei ole kuvassa, kirjoittaa uudessa Acatiimi-lehdessä asiaa. Hän vertaa suomalaisia yliopistoja kokonaisuutena Massachusetin teknologiseen instituuttiin MITtiin.
MITissä otetaan vuosittain 1000 opiskelijaa, kokonaisopiskelijamäärä on 10 000. Professoreita on 1000 ja vuosibudjetti 1600 miljoonaa euroa.
Suomen kaikkien yliopistojen yhteinen opiskelijaotto vuodessa on 25 000 opiskelijaa ja kokonaisopiskelijamäärä 120 000. Professoreita on 2400 ja yhteenlaskettu vuosibudjetti 1400 miljoonaa euroa.
Pakkanen kirjoittaa: "Yritykset rakentaa huippuyliopistoja nykyisen koulutusvolyymin turvaten ovat nykyrahoituksella toivottomia. Vaatimukset toiminnan tehostamiseen eivät perustu realiteetteihin."
Amerikkalaiseen malliin verrattuna meillä on liikaa yliopisto-opiskelijoita, noin kymmenesosa tarvittavasta tutkijaprofessori määrästä ja tutkimusrahoitus pohjilla. Näillä eväillä ei synny huippuyliopistoa, joita Suomeen voisi ehkä mahtua yksi tai kenties Pohjoismaihin yksi.
Silti kaikki on huippua ja laadukasta.
Laatu- ja huippuretoriikka heijastaa muuttumistamme osa-aika-amerikkalaisiksi. Tulisikin laatia sanakirja American english- suomi - finglish, jossa ensin olisi amerikanenglannin sana, sen käännös vanhaan suomeen ja tämän sanan käännös huippuretoriikaksi. Esimerkiksi:
huge = hyvä = huippu
amazing = kohtalainen = osaava
wonderful = kelvollinen = lupaava
good = huono = ammattitaitoinen

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Piti lukea kuvassa olevan henkilön nimi uudestaan. Ei ollutkaan Ruokanen ja tupee.

Jospa palattaisiin sivistysyliopistoon, jossa opiskelijat maksaisivat professorien palkat.

jarvelainen kirjoitti...

Sivistysyliopistossa olisi se hyvä puoli, että sen professoriksi ei hakeutuisi kukaan palkan toivossa, vaan pelkästä tieteellisestä intohimosta. Persoonat palaisivat akatemiaan.