lauantaina, heinäkuuta 28, 2007

Operaatio Joonatan

En ole Israel-intoilija, lukuunottamatta sitä, että pienenä poikana luin innolla Vanhaa testamenttia, äiti kun sanoi, että Uusi testamentti on aikuisten kirja.

Poikkeuksellisesti vaikutuin kuitenkin näkemästäni televisiodokumentista niin paljon, että tahdon merkitä sen aikakirjoihin.

1976 (tai 1977) Tel Avivista ilmaan noussut ranskalainen matkustajakone kaapattiin. Asialla olivat Bader Meinhof ryhmään kuuluvat terroristit, jotka suorittivat kaappauksen yhteistyössä PLO:n kanssa, mutta yllätykseksi kone suunnattiin kohti Ugandaa. Sinne se vihdoin laskeutuikin, ja vastassa oli kukapas muu kuin Idi Amin sotilaidensa kanssa.

Neuvottelujen alettua koneen muut kuin juutalaiset matkustajat vapautettiin ja lennätettiin kotiin, mutta 47 juutalaista jäi panttivangiksi ugandalaiselle lentokentälle. Vastineeksi vapauttamisesta vaadittiin terroristivankien vapauttamista israelilaisista ja eurooppalaisista vankiloista.

Israelin hallitus kävi neuvotteluja. Samalla se antoi armeijalle tehtävän miettiä, voidaanko vangit vapauttaa. Syntyi hullu suunnitelma tehdä isku 7000 kilometrin päässä olevalle lentokentälle, erinäisten tiedustelujen jälkeen.

Neljä israelilaista Hercules-konetta nousi ilmaan ja aloitti lennon Ugandaan. Ne lensivät matalalla tutkahavaintojen ulottumattomissa. Saavuttuaan paikalle niistä laskettiin kiitoradalle mersuja, joissa oli kommandoja. Mersut rullasivat terminaalille, jossa panttivankien tiedettiin olevan. Ammuskelu alkoi juuri ennen kuin kommandot ryntäsivät sisään.

Sisään rynnätessä yksi kommandoista huusi megafoniin sekä englanniksi että hepreaksi: Panttivangit, menkää makuulle, Israelin armeija on täällä. Terroristit ja ugandalaiset vartijat surmattiin ja panttivankien käskettiin juosta Hercules-koneisiin. Heidät vietiin kotiin, todellakin, toistan 7000 kilometrin päähän.

Iskussa sai surmansa myös sitä johtanut israelilainen everstiluutnanti Joni Netanjahu. Yksi vangeista, vanha nainen, oli kuljetettu sairauden takia paikalliseen sairaalaan. Hänet Idi Amin käski nostaa sängystä ja murhata.

2 kommenttia:

a-kh kirjoitti...

Israel-intoilijat ovat viheliäisiä. Ulla Järvilehto on taas kohta kierroksella.

a-kh kirjoitti...

Siitä huolimatta.