lauantaina, kesäkuuta 02, 2007

Lakkien päivänä


Jakavat tänään niitä valkoisia hattuja, jotka monet kellastuttavat vappujuhlien varalle ja joilla jotkut heittävät olutta kiukaalle.

Nuorille ihmisille elämänsä keväässä. Vanhuksen onnittelut!

Ylioppilaslakkien rinnalle on tullut hieman kaupallisena ja hieman sivistyksellisenä tuotteena myös ammattilakki, joka on violettimusta ja keskellä lukee a eli ammatti. Se on hieman samannäköinen, joskin väriltään kauniimpi kuin Aleksis Kiven ylioppilaslakki Tuusulan rantatiellä sijaitsevassa mökissä.

Siihen aikaan ylioppilaita oli varsin vähän. Kysyttiin: joko maisteri on ylioppilas?

Nykyisin tohtorinhattuja jaetaan suurin piirtein saman verran kuin 100 vuotta sitten ylioppilaslakkeja. Aika on lyhyt ja vauhti kova, sillä keskuudessamme elää täysissä voimissaan olevia kansalaisia, jotka kertovat ylpeästi olevansa sukunsa ensimmäisiä ylioppilaita.

Olen unelmoinut ajatuksella, että maani ja mantuni läheisyydessä olevaa hiekkatietä pitkin vaeltaisi Kulkuri. Tulisi pihaan ja kysyisi, että onkos talossa töitä.

Ottaisin muonamieheksi ja hurmuriksi.

Syksyn tullen toteaisimme: ei huolta, Kulkuri onkin Maisteri!

2 kommenttia:

a-kh kirjoitti...

Tohtorinhatun on saanut myös uskonnollinen spekulantti Kari Kuula, joka tänäisessä Savon Sanomissa panee kolminaisuusopin uusiin puihin: juutalaiset palvovat Isää, kristityt Poikaa ja muslimit Pyhää henkeä, eli kaikki kolmiyhteisen Jumalan jotain osaa. Kaikki menee samaan paikkaa, kuten Saarnaaja sanoo. Kiitos Herralle! Raimo Harjula katsoi aikoinaan jonkin luonnonilmiön palvonnan kohdistuvan samaan osoitteeseen kuin kristityilläkin, mutta Kuula sentään edellyttää mainitsemiltaan uskonnoilta Abrahamin isyyden tunnustamisen tunnustamisen.

jarvelainen kirjoitti...

En ole enää pitkiin aikoihin viitsinyt lukea mainitsemaasi suuremmoista päivälehteä, mutta ehkäpä tässä tapauksessa voisin todeta, että Aapelista alkaen lehdellä on ollut merkittävä rooli suomalaisen pakinataiteen saralla.