tiistaina, kesäkuuta 05, 2007

Korkokäyrä

Tarjosin tutulle pankinjohtajalle sapuskat, sillä minulla on näppini pelissä erään yleishyödyllisen tahon saneerauksessa ja nyt kun asia on pihvi, on tietysti puhtailla olevan vuoro tarjota. Pankinjohtajan puolestaan tulisi tarjota, mikäli asiat olisivat huonosti, sillä sekavuustilassa oleva taho, joka maksaa, maksaa ja erityisesti korkoa, on tietysti erinomaisen kannattava asiakas toisin kuin sellainen, joka hoitaa asiansa.

Juteltiin siinä tietysti talousasiat ylipäänsä maailmassa kuntoon.

Että viime kerralla korot pomppasivat jonnekin yli 15 %:n tilanteessa, jolloin Saksan talous oli tasolla 6 %. Ikävyyksistä maksavat kaikki, jos jotakin todella kaameata tapahtuu, mutta kansainvälinen säätelyjärjestelmä on epäilemättä parempi ja turvallisempi kuin se, että siinä ei oltaisi mukana. Talous ei ole tältä osin niin haavoittuva kuin 15 vuotta sitten.

Korkokäyrä näyttää siltä, että kun se vuosikymmenen alussa huiteli 5 %:n tasolla ja laski vuosina 2002-2005 3 %:n tasolle, se on tullut nyt ylös yli 4 %:n tasolle ja jatkaa nousuaan. Kukaan ei ole vielä sanonut, että korko voisi olla 5 %, mutta se tulee olemaan joko se tai sitten käyrä lähtee takaisin alas.

Tämä on huono juttu niiden kannalta, jotka miettivät, kannattaisiko sitoa lainat kiinteäkorkoisiksi vai ei. Järkevä henkilö, kuten allekirjoittanut, teki sen kesällä 2006, mutta nyt voi olla jo liian myöhäistä, sillä riskinä on se, että korko on vuoden päästä hieman alhaisempi kuin tällä hetkellä tarjolla oleva kiinteä korko. Tai sitten se on jonkin verran korkeampi, mutta tuskin nousee yli 0.5 % korkeammaksi kuin se on nyt. Sanokaa minun sanoneen.

Jos se siitä korkeammaksi nousee, se nouseekin niin että roikaa ja siinä eivät kiinteät korot auta. Uskon nimittäin niin, että jos kriisi tulee, pankit saneerataan ja jäljelle jäävien elinkelpoisuuden takaamiseksi ne vapautetaan poliittisella päätöksellä entisistä sitoumuksistaan. Tai jotakin vastaavaa. Kiinteä korko on siis mielestäni hyvien aikojen pikkupeliä, jota peliä ei pelata katastrofin aikana.

Juha Siltala kuulemma on ennustanut maailmantalouden romahdusta tai sinnepäin. Minä ennustan, että Hillarysta tulee presidentti ja sosiaaliohjelman toteuttaminen pannaan käyntiin. Raha otetaan Kiinasta ja siellä rahan hintaa nostetaan. Se tarkoittaa sitä, että vuoden 2008 jälkeen korot alkavat nousta.

Se mikä kiinnittää huomiota, on, että sota ei enää näytäkään olevan kannattava bisnes. Korot nousevat, vaikka Bush sotii. Tosin hän jo pari vuotta sitten kertoi, että sota on loppunut, mutta juttu näyttää "menneen pitkäksi" eli rauhan odottajat ja kansainvälisten sopimusten vaalijat voivat pyyhkiä kätensä lepikkoon. Ne ovat todellisia ammattimiehiä ne siellä Amerikassa. Maallikolla ei ole välineitä ymmärtää heidän ylimaallisen huippua ajatteluaan.

Pörssiromahdus olisi sinänsä kiva, näin velallisen näkökulmasta. Jos rahanarvo menehtyisi ja kuolisi, ei velkaakaan olisi. Jos tieto tulee, että yöllä viedään niin otan heti velkaa hirveät määrät ja tuhlaan ja rakennan. Seuraavana päivänä ei ole enää mitään, mitä periä takaisin.

Näin näyttävät tekevän aikamme nuoriso. Olin 31 vuotias kun otin asuntovelkani ,joka silloin oli muutama satatuhatta. Ajattelin, että tätä tässä sitten ahkeruudella elämän ajan maksellaan. Nykyisinkin ne 20 vuotiaita ja ottavat muutama satatuhatta, euroja.

Ei kommentteja: